Germen Mitolojisi

Büyük Theodor veya Bernli Dietrich (Dietrich von Bern)

Bernli Dietrich veya Dietrich von Bern Germen Mitolojisinde Ostrogoth kralı Büyük Theodor (MS 454–526) ile ilişkilendirilen bir kahramanın adı (Almanca ‘Dietrich von Bern’) olup, çok sayıda balad, şiir ve efsanenin konusu olmuştur.

Büyük Theodor konulu efsaneler

Bununla birlikte efsanevi Dietrich ile tarihi Theodor’un hayat hikâyeleri arasında önemli çelişkiler bulunmaktadır. Sözgelimi Dietrich Hun imparatoru Etzel’in (Attila,

Dietrich and Siegfried
Dietrich ve Siegfried

ölümü 453) ve Got kralı Ermenrich’in (Ermanaric, ölümü 376) çağdaşı iken Theodor Attila’nın ölümünden sonra doğmuştur. Ayrıca Dietrich yasal hakkı gasp edilerek tahttan uzaklaştırılan bir kahraman iken tersine Theodor istilacıdır ve Theodor’un başkenti Ravenna iken Dietrich’in Veronadır. Verona dükü Dietmar ile Odilia’nın oğlu olan Dietrich daha 5 yaşındayen eğitimi için Volsung soyundan Herbrand’ın oğlu Hildebrand’a emanet edilince kısa sürede usta bir savaşçıya dönüşüvermiştir.

Dietrich ve Alberich

Bir söylencede Dev Grim ile dev anası Hilde’yi öldürmek üzere yola koyulan Dietrich karşısına çıkan Alberich (Alferich) adlı cüceyi yakalayınca cüce kendisini serbest bırakması karşılığında kahramana devlerin yerini söyleyeceğine söz vermiş, dahası Dietrich’e devlerin yenebilmesi için Nagelring adlı sihirli kılıcı da hediye etmiştir. Dietrich, Nagelring ile Grim’i kolayca öldürmüşse de Hilde’nin kesilen parçaları yeniden birbirine kaynadığını görünce dev kadının parçaları arasında kılıcını koyarak yeniden hayata dönmesini engellemiştir. Devlerden sihirli miğfer Hildegrim’i alan kahraman geri döndükten sonra pek çok devi öldürmüştür. Cüce Alberich sonradan kahramanın yakın arkadaşı Dietlieb’in kız kardeşi Kunhild’i Tyrolea dağlarına kaçırınca Dietlieb, Hildebrand, Wittich ve Wolfhart ile birlikte kızı kurtarmak için yola çıkmış çeşitli maceralardan sonra mağlup ettiği Alberich’in hayatını Kunhild’in arzusuyla bağışlamış, çiftin evlenmesine izin vermiştir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016